Hè wat? Yoga bij depressie? Hoe dat nou weer?’ Ze kijkt me verbaasd en licht geïrriteerd aan. Ik heb haar zojuist aangeraden een paar keer per week wat yoga oefeningen te doen. Gewoon, laagdrempelig, thuis op een dikke handdoek meedoen met wat online yoga oefeningen waar er duizenden van te vinden zijn momenteel. Natuurlijk is ze welkom aan te sluiten bij mijn online Kundalini yoga om haar zelf benoemde depressie op een andere manier te ervaren.

Corona stress

Ze voelt zich niet lekker. Gejaagd en onrustig. Gespannen. Ze slaapt slecht en heeft vaker last van hoofdpijn, nek en schouders. Met alle perikelen rondom corona merkt ze nu dat ‘ze het soms niet meer ziet zitten’. Ik vraag niet verder want zie haar kaken aanspannen en dit is niet de juiste plaats en tijd. Op haar vraag of ik tips voor haar heb om om te gaan met depressieve gevoelens, geef ik mijn advies om weer te beginnen met yoga.

Yoga voor iedereen

Yoga is allang niet meer voorbehouden aan de (huis)vrouw van middelbare leeftijd die een paar stretchbewegingen op een mat doet waarna ze koffie drinkend met haar mede yogi’s kletsend de week doorspreekt. Heel veel bedrijven bieden yoga aan, bij defensie is er een hele yogastroom opgezet en ook op scholen wordt steeds vaker de positieve uitwerking van yoga onderkent.

Sinds de lockdown doen we yoga vanuit huis. Juist nu om depressie en neerslachtigheid te voorkomen.

Verschillende onderzoeken onderbouwen dat yoga op de volgende gebieden een positieve en ondersteunende uitwerking heeft:
1. Fysieke fitheid/ rugpijn
2. Incasseringsvermogen
3. Concentratie
4. Depressiviteit
5. Stress 
6. Post Traumatisch Stress Syndroom

Kundalini yoga bij depressie

Kundalini yoga wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd. Deze fysiek uitdagende yoga daagt tevens je mind uit. Je leert te ervaren hoe krachtig je bent en op welke manier je kan omgaan met gevoelens en emoties zoals depressie, eenzaamheid of neerslachtigheid.

Zo begin je

Weet dat je om te beginnen met yoga alleen jezelf nodig hebt. Souplesse, spierkracht en een opgeruimde geest: die komen met de tijd!

Als je mee wilt doen met de online yoga meld je dan hier aan.