Frustratie
‘Mag ik je op je bek slaan?’ Hij staat voor me met gebalde vuisten in zijn zij. Een kind nog, of toch niet helemaal? Zijn lijf toont volwassen trekken: dons op zijn lip, spieren en pukkels die zo maar opduiken en een overslaande stem van hoog naar laag. Precies als zijn stemming: meestal een gezellige feestmuts, minder vaak een donkere bokkenpruik.

Gek genoeg maak ik me meer zorgen over de opmerking ‘het gaat met mij beter dan ooit’ dan de woede en frustratie ontploffing waar ik hier getuige van ben. Het zal mijn coach hart wel zijn…. Altijd op zoek naar de kern.

Overal is frustratie. Voor mij een reden waarom ik 20 jaar geleden begon met mensen leren mediteren: de opgestoken middelvinger in het verkeer, het gevloek en gescheld, allemaal dingen die met behulp van regelmatige meditatie anders zijn.

En nu, na een jaar corona, barst de frustratie samen met de lenteknoppen als groene etter uit de voegen. Jongeren, ondernemers, gehandicapten, ouderen: iedereen is gedupeerd en gefrustreerd. En ieder gaat daar op een eigen manier mee om.

Bewegen
Ik geloof in bewegen: van het lichaam, van gevoelens en van gedachten. Daarom begon ik op de eerste lockdown dag, nu bijna een jaar geleden, met het geven van 30 minuten online kundalini yoga: laagdrempelig, actief en een reden om je bed uit te komen. Het hele jaar door ben ik mensen blijven begeleiden: coachend tijdens een wandeling in het bos en als holistisch therapeut door het geven van energie behandelingen in de praktijk of online. Het bleek allemaal te werken.

Want bewegen moeten we: het lichaam om te onderhouden en zeker ook gevoelens en gedachten moeten kunnen stromen. Tijdens yoga, reiki en coaching leer je dat deze zijn als golven: ze komen en gaan. Tenzij jij ze vastzet, een pieker – ankerlijn aan verbindt: dan stroomt het niet, krijg je (lichamelijke of emotionele) pijn en ploft het ergens ongecontroleerd. Naar buiten of naar binnen.

Ademen
Ik ril terwijl ik voor hem sta. Voel zijn frustratie vermengen met die van mij. Ik haal heel diep adem en antwoord ontkennend: ‘nee, je mag me niet op m’n bek slaan’. Maar ik ga wel al mijn best doen om voor jou een uitlaatklep te vinden, je een hand te reiken, te delen met je wat ik, 35 jaar ouder, heb geleerd. En ik denk terug aan mijn eigen stuk van 15 jaar, de onrust, onzekerheid en hoe graag ik toen had gewild dat er iemand voor me was. Ik haal adem en laat het stromen.

Uitlaatklep
Behoefte aan een uitlaatklep? Ga bewegen, fysiek en mentaal. Stop met excuses en loop iedere dag een paar minuten langer buiten. Begin vandaag met vijf minuten.

Voor actieve online yoga en (wandel)coaching of reiki kan je bij mij terecht. Interesse: klik hier voor een afspraak.

Lees hier de adviezen van Trimbos inzake corona, frustratie en gezondheid mentaal

Lees hier over de uitbarstingen van frustratie.